Nemzetközi protokoll és etikett (BMEGT51A024)

Nemzetközi protokoll és etikett (BMEGT51A024)

A tantárgy oktatásának módja

1 óra előadás, 1 óra gyakorlat hetene

Megszerezhető kredit

2 kreditpont

A tantárgy előadója

Dr. habil. Molnár György, egyetemi docens

A tantárgy célja

A protokoll és az etikett fogalmának történeti és leíró feltárása. A viselkedéskultúra legfontosabb elemeinek bevezetése, a viselkedési normák kialakítása különös tekintettel az üzleti szakmai világra. Az országatabló, az országkép elvi és gyakorlati felépítésének megismertetése. A kulturális elméletek és modellek bemutatása. A különböző kultúrák komparatív elemzési készségeinek kialakítása. A viselkedéskultúra, a protokoll, az etikett eszköztárának, segédanyagainak, szakirodalmának, gyakorlati példáinak megismerése.

A tantárgy részletes tematikája

  • E: Az országismeret, a protokoll, az etikett, mint a versenyképesség és az országimázsteremtés eszközei
    GY: Bevezető gyakorlatok, bevezető teszt
  • E: A protokoll, az etikett, a viselkedéskultúra fogalma és összefüggései
    GY: Országismereti, kulturális tabló: Magyarország
  • E: A protokoll és az etikett történeti kialakulása, történeti elemei, formái
    GY: Országismereti, kulturális tabló: egy EU ország összevető elemzése a hazai viszonyokkal
  • E: A kultúra fogalma, elemei, szintjei, modelljei
    GY: Országismereti, kulturális tablók: a világ főbb gazdasági-kilturális régiói szerint, interkulturális összevető elemzés
  • E: Az interkulturális tényezők, az interkulturális kommunikáció szerepe a nemzetközi kapcsolatokban; a sztereotípiák világa; a kulturális sokk
    GY: Bemutatkozás, bemutatás, üdvözlés
  • E: A protokoll és az etikett szakirodalma, forrásai, segédeszközei
    GY: Fogadás és formái
  • E: Politikai, gazdasági, kulturális elemek a protokollban a főbb kulturális-gazdasági régiók szerint
    GY: Ültetési rendek: vendégségben, tárgyaláson, gépkocsiban
  • E: A protokoll és az etikett verbális és nem-verbális elemei elemi a tárgyaláson
    GY: Étkezés, teríték, eszközök; vendéglátási protokoll
  • E: Az állami, a diplomáciai, az üzleti, az egyházi, a magánéleti protokoll és etikett: azonosságok és különbségek
    GY: Öltözék: munkahelyen, különböző események színterén
  • Eseménytervezés, rendezvényszervezés, az üzleti és a szakmai események formái
    GY: Tárgyalási-, üzleti protokoll, szabályalkalmazás
  • E: A meghívástól a fogadásig: viselkedéskultúra üzleti körökben
    GY: Rendezvényterv készítése, esettanulmány-elemzés
  • E: Az üzleti levéltől a az üzleti tárgyalásig
    GY: Sajtófogadás, sajtótájékoztató
  • E és GY: Tematikus összefoglaló, témarendszerezés, kulcsszavak, gyakorló próbateszt
  • E és GY: A záróvizsgatételek tartalmának tematikus rendezése, írásbeli próbavizsga-gyakorlat